Câștigă clienți fideli pentru brandul tău prin Declarația de Misiune clară, unică și inspirată.
Scrie Declarația de Misiune și Viziune a Brandului tău personal sau profesional.
Tutorial în 4 pași pentru antreprenori ocupați care vor rezultate, nu bla-bla.

Un client însuflețit de misiunea și viziunea brandului tău este un client devotat.
Doamna Sava își aranjă ținuta în oglindă preț de 10 secunde, zâmbi și ieși în fugă pe ușă. Nu va observa nimeni că în ultima săptămână nu dormise mai mult de cinci ore pe noapte. Era pentru prima dată când era invitată la Conferința Anuală a firmei de asigurări unde livra mâncare în sistem catering. Era foarte încântată că munca ei va fi încununată de o recunoaștere pe scenă.
Toți știau pe dinafară logo-ul: castronașul cu un fir de abur în forma de S și textul cu litere scrise de mână: Savoare – o masă delicioasă și sănătoasă pentru tine, cu drag. Era imprimat pe toate farfuriile, șervețelele și paharele din care mâncau zilnic, de 10 ani.
Dar, nimeni nu o cunoștea pe cea care pusese afacerea pe picioare cu propriile forțe, cea care, fără încetare căuta furnizori de ingrediente de primă calitate la prețuri accesibile sau angajați care să facă diferența între a găti și a găti cu drag.
Pentru prezentare, pregătise o sacoșă mare de tot cu logo-ul ei, pentru a fi văzută chiar și de cei din ultimele rânduri. Ridică punga imensă și se îndreptă spre pupitrul de pe scenă.
Avea multe de spus: despre începuturi, visuri, greutăți depășite… ideile și le fixase deja în minte, încă de dimineață.
Imediat ce a pus piciorul pe scenă, câțiva au început să aplaude, apoi din ce în ce mai mulți, până s-a ridicat toată sala în picioare în aplauze. Când doamna Sava a ajuns la pupitru, cei mai mulți deja scandau: Sa-voa-re, sa-voa-re.
La așa ceva nu se aștepta, emoțiile au copleșit-o și un nod i s-a pus în gât.
CEO-ul al firmei gazdă văzându-i surprinderea, a venit rapid lângă ea, a făcut semn de liniște în sală și, zâmbind, i-a strâns mâna:
— Mulțumim doamnă, pentru Savoarea pe care ne-o oferiți cu drag, de 10 ani încoace. Mă bucur că, la dorința expresă a directorilor noștri, acum toate evenimentele pe care le organizăm poartă marca… Savorii dumneavoastră.
Doamna Sava și-a dres vocea. Toate ideile îi zburaseră, iar discursul s-a rezumat doar la Declarația de Misiune pe care o avea în minte zi de zi:
— Vă mulțumesc pentru încrederea voastră. Sunt mândră că m-am putut ridica la înălțimea așteptărilor voastre. Nu a fost ușor să transmit angajaților că este esențial să gătească cu drag, iar cei care au înțeles, au rămas alături de mine. Ei știu că misiunea noastră este să adăugăm un gând bun, pentru fiecare dintre voi, cei care gustă din mâncarea noastră. Și asta, la fiecare masă, în fiecare zi.
_______________________________
Anul următor, doamna Sava a publicat o carte în care a demonstrat cu îndrăzneală, că ingredientul secret – dragostea – face diferența când gătești și, de aceea, nu-i este teamă de concurență.
Între timp, o mare parte din responsabilități au fost preluate de fiul ei, iar ea scrie o nouă carte cu soluții practice, pentru antreprenorii începători în domeniu. Le va spune pas-cu-pas cum a reușit să-și facă un bun renume, bazat pe recomandări, fără a cheltui masiv în reclame.
_______________________________

Ce este Declarația de Misiune și Viziune.
Misiunea unui brand expune scopul și definește motivul existenței brandului respectiv. Se poate aplica firmelor, produselor, dar și carierei personale. Viziunea este cea mai optimistă situație către care aspiră fondatorul.
Declarația de Misiune și Viziune este o promisiune făcută clientului pentru prezent și viitor.
Declarația de Misiune sinceră inspiră mândrie angajaților.
O Declarație de Misiune poate să-i mențină pe angajați pe aceeași lungime de undă cu compania, dacă ei se aliniază la motivul pentru care firma este în afaceri. Chiar dacă societățile sunt denumite comerciale și consideră că scopul lor principal este acela de a a avea profit, niciuna nu va avea credibilitate pe termen lung, dacă singura sa misiune este „să facă bani”.
Expusă la evenimentele firmei, Declarația de Misiune și Viziune dă o motivație puternică angajaților să fie mândri de locul lor de muncă, dacă este sinceră și nu este folosită doar ca o lozincă.
Când angajații și partenerii cunosc obiectivele, scopul nobil și valorile brandului au un motiv în plus să devină fideli.
Declarația de Misiune inspiră loialitate clienților.
Atunci când Declarația de Misiune a unui brand rezonează cu clienții, înseamnă că această declarație oglindește valorile și convingerile lor. Ei încep să nutrească loialitate față de acea marcă. Și percep brandul, ca fiind mai mult decât un produs sau un serviciu oarecare, ci ca o reflectare a ceea ce sunt și a ceea ce îi reprezintă.
În plus, când un brand este consecvent în mesajele sale, Declarația de Misiune este validată și contribuie la întărirea încrederii în rândul clienților săi. De aceea, clienții vor recomanda în mod firesc, produsul/serviciul din două motive solide: nu le sunt înșelate așteptările și au încredere că brandul își respectă promisiunile.
Declarația de Misiune a brandului joacă un rol crucial în crearea unei legături emoționale cu clienții, le stimulează loialitatea și le consolidează încrederea.
Tutorial în 4 pași: scrie Declarația de Misiune și Viziune a Brandului.
Pasul 1.
SCOPUL pentru care ești în afaceri.
Pasul 2.
MISIUNEA brandului tău.
Pasul 3.
VALORILE de la care nu te abați.
Pasul 4.
VIZIUNEA de viitor.
Când clientul tău ideal va afla toate acestea, va ajunge să te cunoască, nu doar să fi auzit de tine. Când faci cunoștință cu o persoană necunoscută mai întâi îi afli numele, apoi descoperi dacă are o personalitate plăcută sau împărtășește aceleași valori ca și tine.
Clientul se simte bine când sprijină o afacere care dorește să lase o amprentă pozitivă.

Când poți să spui clar scopul pentru care ești în afaceri, îl comunici deschis și răspicat. Ai doar de câștigat pentru că:
– demonstrezi că ești preocupat nu doar profit, ci și de un impact benefic asupra oamenilor sau asupra mediului.
– câștigi încrederea și loialitatea clienților.
– mesajele de marketing au un substrat unitar.
– îți poți comunica scopul în multe feluri.
– când dai exemple sau testimoniale care validează scopul tău, îți crește credibilitatea și demonstrezi că scopul nu există doar în teorie, ci se regăsește în practicile brandului tău.
Dacă nu-l convingi că ești sincer, când răspunzi la întrebarea De ce?, clientul nu simte pasiunea de care ești animat. De fapt, îi transmiți că ești în piață doar pentru bani, nu și că-ți pasă de el.
Convinge-ți clientul ideal că MISIUNEA ta este unică și autentică.
Misiunea brandului tău arată modul specific ție, prin care produsul tău acoperă nevoie clientului și vine cu rezolvări originale la piedicile cu care acesta se confruntă.
Simon Sinek a constatat că orice brand poate explica ceea ce face, unele pot explica modul în care o fac, dar foarte puține pot spune clar de ce o fac.
De aceea, pune ca element central al unui brand: De ce ești în afaceri? Ne îndeamnă să comunicăm De ce-ul pentru a-i inspira pe alții, să-l păstrăm în minte și să rămânem constanți în a-l urma.
VALORILE brandului sunt magnet pentru clienții potriviți.
Transmite pe toate canalele Declarația de Misiune și o să atragi consumatori care împărtășesc aceleași valori și preocupări cu ale brandului tău. Asftel, vei avea o bază de clienți mai loiali sau angajați mai implicați, ceea ce duce la creșterea afacerii.
Atenție, când ei nu cunosc aceste valori, pot uita rapid de brandul tău.
Tutorialul te conduce pas cu pas spre identificarea valorilor importante pentru tine în viață și în profesie. Dacă le comunici constant, câștigi claritate și consecvență în mesajele publicitare și în materialele de prezentare.
VIZIUNEA brandului este idealul la care aspiri când îți dezvolți afacerea.
Când știi cum vrei să arate brandul tău peste câțiva ani, multe se clarifică:
- Să faci un plan de afaceri pentru următoarea perioadă.
- Să concepi strategia de marketing, corelată cu obiectivul tău pentru viitor.
- Să împarți această strategie în campanii distincte, pe etape.
- Pentru brandurile personale: vei ști clar în ce direcții de dezvoltare a propriei persoane să investești.
- Pentru brandurile profesionale, vei urmări pașii de dezvoltare a afacerii (atragerea de noi parteneri, de fonduri, deschidere de noi sedii, lansarea de noi produse, platformă performantă online, aplicație etc.)
Încrederea în brandul tău se va reflecta în cifra de afaceri
În general, dacă un brand are o Declarație de Misiune clară și își îndeplinește promisiunile, va avea o reputație mai bună și va construi o relație puternică cu clienții săi.
Strategia este simplă: promovează Declarația de Misiune cu orice ocazie, vorbește mereu despre ea și respect-o. Poate, vânzările nu vor exploda, dar în timp ai numai de câștigat și absolut nimic de pierdut: riscuri ZERO.
Reputația unui brand se clădește în timp și cel mai bun moment este să începi acum, înaintea concurenței.
89% din consumatori rămân fideli brandurilor cu ale căror valori rezonează.
70% dintre clienți afirmă că au încredere în companiile care folosesc social media să comunice misiunea, valorile și scopul lor.

Cel mai bun moment să scrii o Declarație de Misiune este:
- la debutul în afaceri, ca să știi din start unde vrei să te situezi față de concurenți.
- la actualizarea Declarației anterioare, dacă aceasta a fost definită cu mai mult de doi ani în urmă.
- la lansarea unui produs nou, dacă acesta vizează un segment diferit de clienți.
- dacă modifici produsul, odată cu schimbări în condițiile economice.
- dacă nu te-ai hotărât cum va fi produsul tău și faci simulări de Declarații.
Fiecare antreprenor, freelancer, specialist și firmă are nevoie de o bază solidă: Declarația sa de Misiune.
Consolideză-ți brandul, profită de Declarația de Misiune:
VERIFICĂ
… pe website, pagini de social media, reclame, newslettere, podcasturi și aparițiile tale în presă următoarele:
- Mesajele și textele sunt corelate cu intențiile tale declarate? Se desprind clar din acestea Misiunea, Viziunea și Valorile tale?
- Dacă găsești neconcordanțe, ajustează-le și notează-ți unde să fii atent.
- Fii consecvent de aici înainte.
- Comunică ferm echipei de marketing și de vânzări decizia ta: ca mesajele trimise în piață din partea firmei, să nu contrazică Declarația de Misiune, ci să o susțină cu tărie.
AFIȘEAZĂ
… Declarația de Misiune și Viziune la vedere pe prezentările către clienți, emailuri și documente interne, pe website, pagini de social media.
Poți adăuga:
- de unde te-ai inspirat, care este povestea sau cum ți-a venit ideea conceptului brandului respectiv.
- cine te-a ajutat din familie, prieteni sau dacă ai avut mentori.
- care a fost echipa de start sau cum ai reușit să pornești la drum de unul singur.
SCRIE O CARTE
… a cărei idee centrală să fie Declarația de Misiune. O persoană își face o primă impresie în 10 secunde, dar are nevoie de șase sau șapte interacțiuni cu un brand, ca să fie convins să facă o achiziție.
Parcurgând cartea, un cititor devine un client convins, deoarece petrece o mulțime de timp conectat cu tine – doar cu tine, fără distrageri.
Cu fiecare pagină și fiecare capitol ai mai făcut un pas către a-i câștiga încrederea.
La final, te va poziționa ca autoritate în domeniu, dacă ți-ai demonstrat excelent expertiza.
94 % dintre consumatori au întrerupt comunicarea cu o companie din cauza unor promoții sau mesaje irelevante, reiese din statistici.
Ce este important în comunicare? Să demonstrezi că îți pasă de dorințele și nevoile clientului ideal.
Cum să menții relevanța? Mesajele de marketing să se potrivească cu ceea ce ai promis în Declarația de Misiune.
Misiunea mea o găsești aici.

Editor-coach pentru antreprenori.
Sunt editor pentru cărți de marketing și coach pentru specialiștii care vor să scrie o carte, prin care să câștige prestigiu profesional și să atragă clienții educați.
Mă fascinează procesul de învățare și de a-mi împărtăși cunoștințele cu ceilalți.
Experiența mea în publicitate a început în 1993 la primul grup de profil apărut în România, Graffiti-BBDO unde concepeam strategii campanii pe mix de canale de presă, radio și TV. Șase ani mai târziu am debutat în antreprenoriat, am conceput și produs materiale de promovare timp de 16 ani cu succes, timp în care mi-am dezvoltat și abilitatea de a vinde prin comunicare directă.
Cea mai recentă specializare este scrierea de texte care aduc profit, adaptate pentru marketingul de nișă. La copywriting am ajuns, odată cu cerințele din piață și se bazează pe research aprofundat pentru produs și avatar.
Te invit să te prezenți ca un profesionist în fața clienților!

Scrie Declarația de Misiune. Unicul ghid pentru antreprenori ocupați.

Gratuit. Rezultat pe loc. În limba română.
Avantaje tutorial.
- Se adresează tuturor celor care au pe piață produse/servicii.
- Aproape oricine poate urma acest tutorial simplu în patru pași.
- Nu este nevoie de experiență de marketing sau afaceri.
- Se poate aplica în orice moment al dezvoltării brandului.
- Nu se uzează moral, nu are nevoie de actualizare.
- Se descarcă o dată și se poate relua ori de câte ori e nevoie.
Conținut mini-tutorial.
- Este împărțit în patru etape, pentru a fi parcurs ușor.
- Are indicații specifice fiecărei etape în parte.
- Conține un exemplu de aplicare, ca să nu pierzi timp prețios.
- Primești îndrumare de la autor, dacă ai nelămuriri.
Tutorial GRATUIT pentru o perioadă de TIMP LIMITATĂ!
Dacă ești un antreprenor cu viziune știi că, a refuza o ofertă gratuită, poate însemna să pierzi o ocazie unică în viață.
Poți lucra singur, împreună partenerul de afaceri sau cu echipa pentru a avea o Declarație cuprinzătoare.
Brandul personal ne urmărește indiferent unde lucrăm și pentru cine lucrăm. De aceea, poate fi un atuu important care ne pune în valoare abilitățile și ne ajută să ne propulsăm cu succes în carieră sau să ne întărim brandul profesional.
Este mai ușor să te prezinți la o conferință, la un interviu sau într-o scrisoare de intenție când știi clar ce urmărești. Iată câteva situații unde Declarația de misiune face diferența între tine și alți profesioniști:
- Când ești în căutarea unui post mai bun.
- Când vrei să definești ce înseamnă succesul pentru tine.
- Când vrei să devii mentor sau influencer pentru grupuri și comunități online.
- Când vrei să câștigi notorietate în domeniul în care activezi.
Dezvoltarea brandului se bazează pe lucruri care nu se schimbă, ne sfătuiește proprietarul platformei Amazon. Pentru că acestea, spune Jeff Bezos, îți vor aduce dividende și peste 10 ani. Iar unul dintre acestea este Declarația de Misiune.
Un alt exemplu este ideea genială lui Howard Schultz, când a revenit la conducerea Starbucks în 2008, în plină criză financiară. A reușit să crească valoarea acțiunilor de 5 ori, în 8 ani.
Gândirea sa novatoare s-a concentrat pe a restabili încrederea în firmă, în două moduri:
- prin a accentua ambianța specifică din magazine.
- prin dublarea promisiunii mărcii Starbucks „de a inspira și de a hrăni spiritul uman – o persoană, o ceașcă și un cartier la un moment dat”.
Expansiunea brandului depărtase brandul Starbucks de Misiunea sa și, astfel, fusese neglijată crearea unei experienței unice pentru clienți – aspect care a distins mereu acest brand de concurență.
Schultz s-a ghidat după convingerea că, singurele active pe care le-a avut vreodată compania au fost: „valorile, cultura, principiile noastre directoare și capitalul de încredere în oamenii noștri”.
Declarația de Misiune servește brandului dacă
Începe cu un verb de acțiune.
Urmărește un impact pozitiv asupra unei comunități.
Reflectă specificul brandului.
Scurtă și incisivă (să se potrivească pe un tricou:)
Unică, autentică și reflectă valorile brandului.
Se regăsește în experiența pe care oferită clientului.
Nu este doar o „lozincă”.
Memorabilă.
Folosește cuvinte pe care le înțeleg oamenii obișnuiți.
Îi inspiră pe clienți să devină avocați ai brandului.
O declarație de misiune a brandului comunicată constant îți crește notorietatea, FĂRĂ SĂ INVESTEȘTI NIMIC ÎN PLUS.
Checklist de verificare a Declarației de Misiune.
După ce scrii Declarația, mai citește-o odată și controlează să nu se fi strecurat vreo inadvertență. Iată un CHECKLIST orientativ:
- Se adresează publicul țintă al brandului meu.
- Am verificat că declarația mea este originală.
- E prea lungă sau întortocheată?
- E corectă gramatical?
- Spun ce aspirații am, nu mă laud sau arăt de ce cred eu că sunt grozav.
- Sugerează imediat nișa căreia mă adresez sau e prea generală?
- Exagerez prea mult?
- Nu mă contrazic de la o propoziție la alta?
Concurența poate avea un produs similar cu al tău, dar niciodată aceeași Declarație de Misiune.
Concurența nu poate oferi clientului aceeași experiență ca tine.
Atmosfera locului face ca energia cafelei pe care o savurăm să fie cu totul diferită de la o cafenea la alta! Chiar dacă alegi de fiecare dată același sortiment de ceai, fiecare ceainărie oferă parcă, o plăcere unică.
Poți relua tutorialul ori de câte ori vrei, nu se demodează și nu expiră.
În plus, vei constata că Declarația ta va mai specifică de fiecare dată. Și te va inspira să-ți urmărești idealurile înalte.
Pentru freelancerii, antreprenorii sau specialiștii care atrag clienții potriviți prin unicitatea brandului lor.
Pentru un timp LIMITAT, Tutorialul Scrie Declarația de Misiune este GRATUIT!